Bilecik merkeze bağlı, Küplü, Başköy ve Bekdemir köylerinde bin dekar alanda yetişen ‘Cennet Hurması’ hasadı sona ererken, bereli eserleri pahalandırmak hedefiyle kurutma süreci başladı. Bu köylerin yüzde 70’inin geçim kaynağı olan hurma hasadında bu yıl yüzler gülerken, köylülerin üretimin artması için hurma kurutma tesisi, kantar ve kooperatifin kurulması istiyor. Yaşının toptan 8 TL’den köylerde kurusu ise 100 TL’den alıcı bulurken, yaklaşık 1-2 ay sürecek olan kurutma sürecinde köylüler cennet hurmalarına çocuk üzere bakıyorlar. Hurmaların lezzetin daha güzel olması için günde 3 defa masaj yaparak, lezzetinin daha uygun olmasını sağlıyorlar.
“Bu yıl havalar soğuk olmaması ve güneş olduğu için daha çabuk kuruma oldu”
Küplü Köyü’nde yıllardır kurutma süreci yapan Hülya Dinçsoy, “Hurmalarımızın olağanda duble uzunluklarını kısmıyla toplayıp asılacak stilde kesiyoruz. Kopardıktan sonra asılacak biçimde bekletip yapraklarını kopartıyoruz. Birinci evvel hurmamızın şu alanını bu bıçakla yapıyoruz. Sonrasında patates soyacağı ile üstten aşağıya hakikat yaptığımız vakit aşağıya gerçek kuruması oluyor. Bu da daha lezzetli oluyor. İçi daha farklı oluyor. Sonra bunları kaynar tenceremizin içinde bulunan kekikli suyumuza atıyoruz. En fazla yarım dakika beklettikten sonra sapından tutup çıkarıp şu biçimde bağlayıp yerimize bağlıyoruz ve hava durumlarına nazaran 1 ya da 1 buçuk ayda yahut hava durumu daha berbatsa 2-3 ayda kurutmamızı alıyoruz. Bunlar 1 buçuk aylık. Zira bu sene nerdeyse yağmur hiç yağmadı. Güneş olduğu için daha çabuk kuruma oldu” dedi.
“Hurmaların berelilerini israfa gitmesin diye kurutmasını yapıyoruz”
Küplü Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, 3 köyde hurma hasadının sona erdiğini bin 1200 tona yakın bir randıman elde ettiklerini söyledi. Demirbaş, “Hurmamızı topladıktan sonra bereleri pahalandırmak hedefiyle kurutma yapıyoruz. Olağandan de kurutma yapıyoruz da bereleri ayırdıktan sonra israfa gitmesin diye kurutmasını yapıyoruz. Hurmayı aparatlara koyduktan sonra 3-4 günde bir hafifçe yokluyoruz. Masaj yapıyoruz hurmaya. Fazla değil çabucak süratli, süratli. Bu da daha süratli gelişmesini yani daha çabuk, daha verimli, daha kaliteli olmasını sağlıyor. Geçen seneye göre bu sene topladığımız hurma yüzde 200 arttı diyebilirim. Önümüzdeki sene yüzde 500 artacağına eminim. Zira kilosu bu sene 100 liradan kurusu alıcı buluyor. Olağan yaşı 8-9 lira, kurusu 100 lira. Bunu olağanda kimileri Bilecik’ten vatandaşlarımız, etraf vilayetlerimizden Eskişehir, Bursa, Kütahya’dan geliyorlar. Alıyorlar 50-60 kilo. Meskenlerine götürüyorlar. Biz onlara tanımlarını veriyoruz. Kendi kurutmalarını kendileri de yapıyorlar. Daha bereli olanları dilim, dilim kesiyoruz. Onlardan da cips yapıyorlar. Meyvemiz Allah’a şükürler olsun ki bu sene istediğimiz randımanı aldık” dedi.
“Başköy ve Bekdemir köylerin tamamı kurutma yapar”
Demirbaş, Küplü Köyü’nde 230 hane olduğu bunların 70’inin kurutma süreci yaptığı anlayarak, “Genelde bizim köyümüzden hariç Başköy ve Bekdemir daha yüklüdür. Bu köylerin tamamı yapar. Lakin nüfusu az olduğu için daima birlikte Küplü’de toplanıyoruz. Küplü’de pazarlanıyor. Alıcılar Küplü’ye geliyor. Oradan da dağıtımı yapılıyor” dedi.
“Sapı olmayan hurmaları kasada kurutuyoruz”
Küplü Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, sapı olmayan ipe asılamayan hurmaları da kasalarda kuruttuklarını anlatarak, “Bu hurmalarımız da atık olan hurmalar. Yani sapı olmayan hurmalar. Bunu da kasalarda kurutarak bu halde kıymetlendiriyoruz. Bunu hurma Türkiye’nin her tarafında kahvenin yanında kullanıyorlar. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir üzere Çanakkale üzere yurdun her tarafına veriliyor” dedi.